Νικήστε τις αλλεργίες της άνοιξης με… διατροφή

H άνοιξη έχει μπει για τα καλά και μαζί της ανθίζει όλη η φύση! Ανοίγεις το παράθυρο και ακούς τα πουλιά να κελαηδάνε, τον ήλιο να σε καλωσορίζει και παίρνεις βαθιές ανάσες για να απολαύσεις στο μέγιστο όλο αυτό το πανηγύρι της φύσης. Για πολλούς όμως, οι βαθιές ανάσες συνοδεύονται από φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα, ακόμα και δυσφορία…Αλλεργία!!
Εκτός από τα γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματά της αλλεργίας, κάνοντας κάποιες μικρές διατροφικές αλλαγές. Συγκεκριμένα:
1. Περιορίζουμε ή αποφεύγουμε εντελώς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς έχει βρεθεί ότι εκτός από την επίδραση του στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματα της αλλεργίας λόγω του αραχιδονικού οξέος που περιέχει.
2. Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια.
3. Ενισχύουμε τη διατροφή μας σε προβιοτικά, καθώς τα άτομα που εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τη σωστή πέψη και απορρόφηση των τροφών λόγω ανισορροπίας της εντερικής τους χλωρίδας. Εντάσσουμε λοιπόν το γιαούρτι ή/και το κεφίρ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
3. Ενισχύουμε τη διατροφή μας σε προβιοτικά, καθώς τα άτομα που εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα συνήθως αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τη σωστή πέψη και απορρόφηση των τροφών λόγω ανισορροπίας της εντερικής τους χλωρίδας. Εντάσσουμε λοιπόν το γιαούρτι ή/και το κεφίρ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
4. Αποφεύγουμε τρόφιμα τα οποία μπορεί να έχουν αλλεργιογόνο δράση όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια/καρύδια και οστρακοειδή.
5. Ενισχύουμε τη διατροφή μας σε κουερσετίνη η οποία αναστέλλει την παραγωγή ισταμίνης και άρα μειώνει την αλλεργική αντίδραση. Η κουερσετίνη βρίσκεται στα κρεμμύδια, τα μήλα (με τη φλούδα), τα εσπεριδοειδή και το μπρόκολο.
6. Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή πρόσληψη υγρών, έτσι ώστε να έχουμε καλά ενυδατωμένο το ρινικό μας βλεννογόνο. Με τον τρόπο αυτό και μειώνουμε την παραγωγή βλέννας, αλλά και καθαρίζουμε τις αεραγωγούς μας οδούς. Βάλτε μπαχαρικά στο φαγητό σας. Για παράδειγμα, μαγειρεύουμε τα φαγητά μας λίγο πιο πικάντικα, καθώς η προσθήκη πιπεριού βοηθά στο να καθαρίσουμε την αναπνευστική μας οδό. Επίσης, ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη δράση.
5. Ενισχύουμε τη διατροφή μας σε κουερσετίνη η οποία αναστέλλει την παραγωγή ισταμίνης και άρα μειώνει την αλλεργική αντίδραση. Η κουερσετίνη βρίσκεται στα κρεμμύδια, τα μήλα (με τη φλούδα), τα εσπεριδοειδή και το μπρόκολο.
6. Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή πρόσληψη υγρών, έτσι ώστε να έχουμε καλά ενυδατωμένο το ρινικό μας βλεννογόνο. Με τον τρόπο αυτό και μειώνουμε την παραγωγή βλέννας, αλλά και καθαρίζουμε τις αεραγωγούς μας οδούς. Βάλτε μπαχαρικά στο φαγητό σας. Για παράδειγμα, μαγειρεύουμε τα φαγητά μας λίγο πιο πικάντικα, καθώς η προσθήκη πιπεριού βοηθά στο να καθαρίσουμε την αναπνευστική μας οδό. Επίσης, ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη δράση.
Εφαρμόζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να περάσουμε λιγότερο επώδυνα την ανοιξιάτικη αλλεργία και να χαρούμε περισσότερο την ομορφιά της φύσης αυτήν την εποχή!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου