Στρώνοντας ένα ασφαλές γιορτινό τραπέζι
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών, με τα στολίδια στους δρόμους και τις βιτρίνες να μας θυμίζουν ότι οι μέρες των γιορτών επιτέλους έφτασαν!
Μαζί με τα ψώνια των δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα πρέπει να εφοδιαστούμε και με τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι όπου θα συγκεντρωθεί οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα.
Στην προσπάθειά μας για ένα επιτυχημένο και γευστικό τραπέζι, δε θα πρέπει να αμελήσουμε την επιλογή ασφαλών, από άποψη υγιεινής, πρώτων υλών.
Συνεπώς, μαζί με τη λίστα των αγορών θα πρέπει να σημειώσουμε και τα παρακάτω:
- Προτιμάτε τα καταστήματα από τα οποία έχετε ψωνίσει και στο παρελθόν ή τα οποία επισκέπτεστε συχνά. Ιδίως όσον αφορά το κρέας, είναι σίγουρο ότι το κρεοπωλείο της γειτονιάς σας είναι συνήθως πιο ασφαλής λύση από ένα κατάστημα που δεν γνωρίζετε.
- Το παραδοσιακό πιάτο των εορτών είναι, φυσικά, η γαλοπούλα. Στην περίπτωση που αγοράσετε νωπή γαλοπούλα, θα πρέπει να προσέξετε να μην έχει δερματικές αλλοιώσεις ή περιοχές με μελανό ή πρασινωπό χρώμα. Αν επιλέξετε κατεψυγμένη γαλοπούλα θα πρέπει να προσέξετε να είναι συσκευασμένη αεροστεγώς, να είναι συμπαγής και σκληρή και να μην έχει κρυστάλλους πάγου, δυσάρεστη οσμή ή εκδορές, χαρακτηριστικά που δηλώνουν ότι έχει υποστεί απόψυξη.
- Μην αγοράζετε κρέας που είναι κρεμασμένο σε τσιγκέλια, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εκεί για πολλές ημέρες, εκτεθειμένο σε μικρόβια και χωρίς την κατάλληλη ψύξη.
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να αναγράφουν σε ευδιάκριτο σημείο την ημερομηνία παραγωγής τους. Ειδικότερα, τα μαλακά τυριά πρέπει να πωλούνται μέχρι και δύο ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγή τους, ενώ τα σκληρά τυριά διατηρούνται μέχρι και τρεις μήνες μετά την παραγωγή τους.
- Τα αλλαντικά ανήκουν σε μια ιδιαίτερα «ευπαθή» κατηγορία τροφών και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στα αλλαντικά που είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος, θα πρέπει η συσκευασία (σελοφάν) να είναι πολύ καλά προσκολλημένη πάνω στα τους, γιατί εάν είναι χαλαρή σημαίνει πως έχει πάρει αέρα, ενώ όταν είναι διογκωμένη είναι πιθανό να υπάρχει ανάπτυξη μικροβίων.
Προσοχή λοιπόν στις αγορές για το γιορτινό τραπέζι, για να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές τα σπιτικά εδέσματα και όχι το μενού του εφημερεύοντος νοσοκομείου.!


Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου