Τα φρούτα του Φθινοπώρου
Η λέξη "φθινόπωρο" προέρχεται από το ρήμα "φθίνω" και το ουσιαστικό "οπώρα", δηλαδή φρούτα και σηματοδοτεί τη μείωση της διαθεσιμότητας οπωρικών (δλδ. των φρoύτων). Ωστόσο, αν και λιγότερα σε σχέση με το καλοκαίρι, τα φρούτα του φθινοπώρου διατηρούν την υψηλή θρεπτική τους αξία, συμβάλλοντας μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή στην καλή σωματική και πνευματική υγεία μικρών και μεγάλων.
Στα φρούτα της φθινοπωρινής περιόδου συγκαταλέγονται τα μήλα, τα αχλάδια, τα ρόδια, τα δαμάσκηνα και το σταφύλι (αρχές φθινοπώρου). Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε:
Ως ασπίδα για τον οργανισμό ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου λειτουργούν και οι βιταμίνες των φρούτων ή άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που αυτά περιέχουν (π.χ. πολυφαινόλες). Ειδικά, τα παιδιά καταναλώνοντας φρούτα θωρακίζονται από νωρίς με φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς κατά χρόνιων νοσημάτων που κάνουν την εμφάνισή τους στην ενήλικη ζωή (καρκίνος, παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων).
Λόγω των βιταμινών τους τα φρούτα χαρίζουν υγιές και λαμπερό δέρμα και ενισχύουν την όραση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατανάλωση φρούτων την φθινοπωρινή περίοδο, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έξαρση των ιώσεων. Τα εποχιακά φρούτα αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού των περισσότερο ευάλωτων στις ασθένειες παιδιών.
Η κατανάλωση φρούτων πρέπει να είναι καθημερινή και να ανέρχεται στα 2-3 φρούτα την ημέρα. Είναι προτιμότερα τα φρούτα να καταναλώνονται αυτούσια και όχι με τη μορφή χυμών καθώς η επεξεργασία του φρούτου αλλοιώνει τα θρεπτικά συστατικά του.
Ας μην ξεχνάμε πως ένα μήλο την ημέρα μπορεί πράγματι να κάνει τον γιατρό πέρα..!
- Φυτικές ίνες
- Φυλλικό οξύ
- Βιταμίνη C
- Κάλιο
- Καροτενοειδή
- Πολυφαινόλες, διάφορες άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες και
- Φυτικά οιστρογόνα
Ως ασπίδα για τον οργανισμό ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου λειτουργούν και οι βιταμίνες των φρούτων ή άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που αυτά περιέχουν (π.χ. πολυφαινόλες). Ειδικά, τα παιδιά καταναλώνοντας φρούτα θωρακίζονται από νωρίς με φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς κατά χρόνιων νοσημάτων που κάνουν την εμφάνισή τους στην ενήλικη ζωή (καρκίνος, παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων).
Λόγω των βιταμινών τους τα φρούτα χαρίζουν υγιές και λαμπερό δέρμα και ενισχύουν την όραση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατανάλωση φρούτων την φθινοπωρινή περίοδο, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έξαρση των ιώσεων. Τα εποχιακά φρούτα αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού των περισσότερο ευάλωτων στις ασθένειες παιδιών.
Η κατανάλωση φρούτων πρέπει να είναι καθημερινή και να ανέρχεται στα 2-3 φρούτα την ημέρα. Είναι προτιμότερα τα φρούτα να καταναλώνονται αυτούσια και όχι με τη μορφή χυμών καθώς η επεξεργασία του φρούτου αλλοιώνει τα θρεπτικά συστατικά του.
Ας μην ξεχνάμε πως ένα μήλο την ημέρα μπορεί πράγματι να κάνει τον γιατρό πέρα..!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου