Τροφές που «καίνε» το λίπος ?


Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του η ώρα που θα χρειαστεί να εμφανιστούμε στην παραλία. Το γεγονός αυτό εντείνει τις συζητήσεις, τα αφιερώματα και τις δημοσιεύσεις για την απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα συνηθέστερα διατροφικά ζητήματα είναι «οι τροφές που καίνε λίπος»! Σύμφωνα με τους «ειδικούς», στις τροφές αυτές συγκαταλέγεται το λεμόνι, ο καφές, το πράσινο τσάι κ.ά. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Για να μειωθεί η ποσότητα του λίπους που έχουμε αποθηκευμένο στο σώμα, πρέπει η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για τις λειτουργίες του (λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου, φυσική δραστηριότητα) να είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας που δημιουργείται με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους, η οποία όταν γίνεται αργά και σταθερά (2-4 κιλά το μήνα) οδηγεί σε μείωση του σωματικού λίπους. Αυτό επομένως που «επιταχύνει το κάψιμο λίπους» είναι το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ της προσλαμβανόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας, το οποίο προκαλείται είτε με τον περιορισμό της τροφής ή με την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας ή με συνδυασμό των παραπάνω και όχι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Για να επιταχύνει το κάψιμο λίπους, μια ουσία θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας στο σώμα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αύξηση της θερμογένεσης. Δεν υπάρχουν όμως ουσίες που να μπορούν να αυξήσουν την θερμογένεση με ασφάλεια, χωρίς να προκαλούν επικίνδυνες για την υγεία παρενέργειες.

Βέβαια, η σωστή χρήση κάποιων βοτάνων μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία σας. Η επιστήμη σήμερα χρησιμοποιεί τα φυτά (βότανα) για φαρμακευτική χρήση επιβεβαιώνοντας ότι τα φυτά έχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Τα ροφήματα βοτάνων μπορούν να λύσουν ήπια προβλήματα υγείας (πονοκέφαλο, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, αϋπνία, κρυολόγημα ), χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες. Ωστόσο, τα βότανα για να είναι ασφαλή πρέπει να δίνονται από ειδικούς (ιατροί, θεραπευτές, φαρμακοποιοί κλπ) για να ελέγχεται σωστά τόσο ο τρόπος χρήσης τους όσο και η προέλευσή τους. Αποφύγετε τη λήψη σπάνιων, μη ευρέως γνωστών βοτάνων γιατί όλα τα βότανα δεν είναι και τόσο "αθώα". Υπάρχουν φυτά που αν πάρουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να μας κάνουν κακό. Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε με τη συχνή κατανάλωση ροφημάτων είναι η ταυτόχρονη συχνή κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών (μέλι, ζάχαρη, φρουκτόζη). Τα διάφορα αφεψήματα μπορεί να γίνουν η αιτία πρόσληψης ‘κενών’, επιβαρυντικών και επιβλαβών για την υγεία μας θερμίδων, όταν προστίθενται σε αυτά οι παραπάνω ουσίες.

Συνεπώς, για να μειωθεί με σωστό και υγιεινό τρόπο το λίπος στο σώμα μας, θα πρέπει να ακολουθούμε ένα συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα «έξυπνα τρυκ» και τα «θαυματουργά μαντζούνια» στην προσπάθειά μας για ρύθμιση του βάρους μας. Προέχει η υγεία μας και η απόκτηση ενός συνολικού αισθήματος ευεξίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις