Βιολογικά vs συμβατικα προϊόντα


  1. Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και κατά την επεξεργασία τους δεν προστίθενται συντηρητικά. Συνεπώς, περιέχουν σε μικρότερο ποσοστό επικίνδυνες ουσίες για την υγεία, σε αντίθεση με τα συμβατικά προϊόντα που μπορεί να είναι επιβαρημένα με τέτοιες ουσίες.
  2. Η απουσία χημικών λιπασμάτων και βιοκτόνων κατά την καλλιέργειά των βιολογικών δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με κατάλοιπα χημικών φυτοφαρμάκων.
  3. Τα βιολογικά είναι από τα λίγα προϊόντα που ελέγχονται και πιστοποιούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής.
  4. Η γεύση των βιολογικών προϊόντων είναι, τις περισσότερες φορές, πολύ ανώτερη από τα συμβατικά τρόφιμα. Όσοι από εμάς έχουμε γνωρίσει και γευθεί τα φρούτα και λαχανικά που παράγονταν πριν 30 ή 40 χρόνια, συχνά αναγνωρίζουμε στα βιολογικά προϊόντα «ξεχασμένες» γεύσεις που μας μεταφέρουν στον λαχανόκηπο τη γιαγιάς μας ή τον πορτοκαλεώνα του πατέρα μας.  
  5. Τα βιολογικά προϊόντα, και ιδιαίτερα τα λαχανικά, έχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά γραμμάριο προϊόντος. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν, κατά μέσο όρο,  περίπου 20% λιγότερο νερό από τα συμβατικά λαχανικά.
  6. Σε αντίθεση με κάποια, ευτυχώς λίγα προς το παρόν συμβατικά, τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένες ουσίες.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι τα βιολογικά προϊόντα παράγονται και επεξεργάζονται σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν για να μπορεί ένα προϊόν να χαρακτηρισθεί «Προϊόν Βιολογικής Καλλιέργειας». Η χρήση αυτής της επισήμανσης μπορεί να γίνει σε προϊόντα μόνο όταν τουλάχιστον το 95%  των γεωργικής προέλευσης συστατικών του προϊόντος είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα Πρότυπα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις